Навігація

Календар
«    Грудень 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією сайту

Корисні посилання
Безвіз
Безвіз
Я маю право
Безвіз
Держспоживслужба
Гаряча лінія земельний
75 Кіровоградська область
Земля учасникам АТО
Енергозбереження
Центр допомоги учасникам АТО
Корупція
Тарифна децентралізація
Маєте проблеми зору?
Для збільшення розміру
шрифту натисніть на
клавіатурі одночасно
"Ctrl" і "+"

Опитування
Відповідь, отримана на Ваше звернення до адміністрації Добровеличківського району оброблена:

Корисні посилання

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області інформує, що відповідно до розпорядження Головного державного ветеринарного інспектора України від 03 вересня 2018 року № 100 щодо проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин в Україні, виконання плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин на 2018 рік та враховуючи складну епізоотичну ситуацію зі сказу тварин з середини жовтня поточного року на території Кіровоградської області розпочнеться кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу з використанням авіаційного способу.

Приманки з вакциною розкидатимуть над лісовими та сільськогосподарськими угіддями області поза територіями населених пунктів.

Наголошуємо, що приманка є безпечною для людей і тварин. Вона має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку з запахом м’ясокісткового борошна, всередині містить желеподібну капсулу з вакциною проти сказу.

Дані заходи мають забезпечити створення благополучного середовища щодо захворювання на сказ серед диких тварин, які є основними розповсюджувачами збудника сказу.

На сьогодні працівники Кіровоградського районного управління Держпродспоживслужби області спільно з представниками сільських рад та ОТГ вручну розкладають приманки з вакциною. На території 5 сільських рад області поза населеними пунктами брикети розкидають поблизу місць проживання лисиць.

Держпродспоживслужба області звертається до жителів з проханням: у разі виявлення приманок не беріть їх руками і не переміщуйте з місць розкладання. Під час лісових прогулянок з дітьми слідкуйте, щоб вони не торкалися брикетів.

 

У супермаркетах і на ринках області вже з’явилися перші дині та кавуни. Безперечно, плоди баштанних культур дуже смачні та корисні для здоров’я, адже містять вітаміни А, С, В1, В3, РР, солі магнію, калію, марганцю, нікелю, заліза. Проте користь організму принесуть лише стиглі плоди, що споживаються у період їх повного дозрівання - кінець серпня - початок вересня.

Держпродспоживслужба застерігає, що вживання ранніх баштанних культур може призвести до серйозних отруєнь. Виникнути вони можуть внаслідок перевищення максимальних рівнів нітратів у кавунах (норма 60,0 мг/кг), динях (норма 90,0 мг/кг), а також перевищення максимально допустимих рівнів вмісту залишкових кількостей пестицидів, які використовуються для прискорення дозрівання та захисту від шкідників.

Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо.

На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості про реалізатора і вміст нітратів.

Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння цими плодами:

- У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними.

- Зверніть увагу на умови реалізації. Дуже часто торгівля здійснюється на вулиці вздовж доріг, де плоди зберігаються прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі дині та кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість токсичних речовин.

- Не купуйте розрізані навпіл кавуни. Цим ви наражаєте себе на небезпеку бактеріального отруєння. Якщо розрізані кавуни накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця утворюється парниковий ефект під плівкою, внаслідок чого рівень нітратів різко підвищується.

- Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів.

- Перед споживанням баштанних їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою.

- Коли вживаєте кавун і диню, залишайте декілька сантиметрів до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.

- Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

Вибираючи кавун, варто звернути увагу на деякі моменти: він не повинен бути занадто великим; хвостик має бути сухим; шкірка у стиглого кавуна тверда; після того, як кавун увібрав у себе все корисне, він перестає виробляти пігмент, тому від лежання на боці можуть з’явитися світлі плями -це добра ознака.

Тож врахуйте наші рекомендації і не поспішайте ласувати ранніми динями й кавунами, щоб не піддавати ризику своє здоров’я.

 

pesticidi-2018.pdf [180,41 Kb] (завантажувань: 1)

 

ranni_ovochi.pdf [165,36 Kb] (завантажувань: 1)