Навігація

Календар
«    Жовтень 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією сайту

Корисні посилання
Безвіз
Sydtcn
Sydtcn
Безвіз
Я маю право
Безвіз
Держспоживслужба
Гаряча лінія земельний
75 Кіровоградська область
Земля учасникам АТО
Енергозбереження
Центр допомоги учасникам АТО
Корупція
Тарифна децентралізація
Маєте проблеми зору?
Для збільшення розміру
шрифту натисніть на
клавіатурі одночасно
"Ctrl" і "+"

Опитування
Відповідь, отримана на Ваше звернення до адміністрації Добровеличківського району оброблена:

Корисні посилання

Щорічно в Україні реєструються випадки захворювання на ботулізм. Минулого року було зареєстровано 81 випадок, внаслідок чого постраждали 92 особи, 7 з яких померли. У 2017 році випадків захворювання було 89, постраждали 103 особи, із них 8 померли.

Станом на 1 червня поточного року в Україні вже зареєстровано 40 випадків захворювання на ботулізм з 46 постраждалими. Для трьох осіб хвороба закінчилася смертю. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, пов’язаних із вживанням рибної продукції (21 випадок).

Не оминула сумна статистика й Кіровоградську область. У 2018 році було зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм з 4 потерпілими, один хворий помер (36-річний житель с. Червона Поляна Маловисківського району). В 2017 році в області зафіксували 6 випадків захворювання, постраждали 7 осіб, одна людина померла (68-річна жителька с. Глодоси Новоукраїнського району).

Найхарактернішими для області є так званий рибний і м’ясний ботулізм, адже більшість випадків захворювання пов’язана з вживанням солоної, в’яленої або копченої риби, м’ясних паштетів і тушонки, виготовлених у домашніх умовах або придбаних у місцях стихійної торгівлі. Однак інколи причиною захворювання стають домашні овочеві консерви. 

З настанням літнього сезону населення споживає більше сушеної або в’яленої риби, в тому виготовленої в домашніх умовах, виловленої у річках та водоймах. Та не завжди перед виготовленням рибу вичищають від кишківника та нутрощів. Тож причиною ботулізму може стати мікроб, який знаходиться у кішківнику риби.

Збудник ботулізму дуже розповсюджений у природному середовищі. Він знаходиться в землі, у тому числі в мулі на дні прісних водойм. Риба, яка харчується водорослями, може проковтнути спори збудника. Далі відбувається зараження та розвиток в рибі збудника ботулізму, який у процесі своєї життєдіяльності виробляє ботулотоксин. Саме ботулотоксин стає причиною отруєння людини.

Довідково. Ботулізм - це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Збудник ботулізму - Clostridium botulinum - широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування - м'ясо, риба, рідше - овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах, особливо невипотрошеної риби. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує: не варто купувати копчену, в’ялену рибу, консервовані продукти, що виготовлені у домашніх умовах або реалізуються в місцях стихійної торгівлі. При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.

У зв’язку з необхідністю обов’язкового  впровадження системи НАССР при виробництві та обігу харчової продукції, в т.ч. і на малих потужностях, передбаченої Законом України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", а також враховуючи численні звернення суб’єктів господарювання з цього приводу,Головним управлінням Держпродспоживслужби в Кіровоградській області спільно з громадською спілкою "Асоціація з інтеграції HACCP" 29 травня 2019 року в Кіровоградській обласній філармонії проводиться всеукраїнський форум "Євроінтеграційні зміни в українському харчовому законодавстві. Особливості впровадження системи HACCP".

 

Участь у заході є повністю безкоштовною!

Для участі у семінарі необхідно зареєструватись в термін до 24.05.2019.

Зареєструватися можна на сайті  громадської спілки "Асоціація з інтеграції HACCP", або на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області (в розділі "Анонси"), або відправивши свої контактні дані (ПІБ, посада, найменування юридичної особи, телефон) на електронну пошту: уsv5959@ukr.net чи dpss.kr.vbhp@ukr.net .

 

Телефон для довідок: (0522)247725.

Довідково: За невиконання визначеного законодавством обов’язку щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) оператори ринку несуть відповідальність у вигляді накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (125190 грн.), на фізичних осіб-підприємців – у розмірі 15 мінімальних заробітних плат (62595).

При цьому слід враховувати, що з 20 вересня 2019 рокувпровадження системи НАССР обов’язкове і для на малих потужностей, в т.ч. і для постачальників та перевізників харчових продуктів, і для закладів громадського харчування та харчоблоків дошкільних та освітніх закладів.

В умовах пропуску льодоходу, весняної повені, паводків можливі підтоплення жилих помешкань, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, очисних споруд та інших потенційно небезпечних  або епідемічно значимих об’єктів (джерела водопостачання, колодязі, місця відпочинку тощо). У зв’язку з цим зростає ризик виникнення інфекційних захворювань, харчових отруєнь, можливі групові випадки та спалахи гострих кишкових інфекцій. Аби вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил. 

Не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйцями та личинками гельмінтів, цистами лямблій, дизентерійних амеб та іншого. У випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання, звертайтесь до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел. Адже відповідно до статті 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» органи місцевого самоврядування зобов'язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм.

Не слід вживати продукти, консервацію, які були підтоплені водою під час повені, забруднені, з пошкодженою упаковкою тощо.

Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. Обов’язково дотримуйтесь технології обробки та температурних режимів приготування страв. Ретельно промийте продукти питною водою, а при споживанні дітьми – обдайте окропом. Використовувати тільки кип’ячену воду.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни та слідкуйте щоб їх дотримувались діти.

 

Після сходу води з ґрунту необхідно: 

  • провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
  • індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього;
  • колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлоровміснихпрепаратів;
  • провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
  • підвали, жилі приміщення розчистити, просушити та обробити дезінфекційними та протигрибковими засобами.Домашній посуд продезінфікувати. Подвір’я очистити від нанесеного бруду.

 

У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, слизових оболонок очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.

Пам'ятайте, що зберегти здоров'я Вам допоможуть прості, але дієві гігієнічні заходи!