Навігація

Календар
«    Серпень 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією сайту

Корисні посилання
Безвіз
Безвіз
Безвіз
Держспоживслужба
Гаряча лінія земельний
75 Кіровоградська область
Земля учасникам АТО
Енергозбереження
Центр допомоги учасникам АТО
Корупція
Тарифна децентралізація
Маєте проблеми зору?
Для збільшення розміру
шрифту натисніть на
клавіатурі одночасно
"Ctrl" і "+"

Опитування
Відповідь, отримана на Ваше звернення до адміністрації Добровеличківського району оброблена:

Корисні посилання

У супермаркетах і на ринках області вже з’явилися перші дині та кавуни. Безперечно, плоди баштанних культур дуже смачні та корисні для здоров’я, адже містять вітаміни А, С, В1, В3, РР, солі магнію, калію, марганцю, нікелю, заліза. Проте користь організму принесуть лише стиглі плоди, що споживаються у період їх повного дозрівання - кінець серпня - початок вересня.

Держпродспоживслужба застерігає, що вживання ранніх баштанних культур може призвести до серйозних отруєнь. Виникнути вони можуть внаслідок перевищення максимальних рівнів нітратів у кавунах (норма 60,0 мг/кг), динях (норма 90,0 мг/кг), а також перевищення максимально допустимих рівнів вмісту залишкових кількостей пестицидів, які використовуються для прискорення дозрівання та захисту від шкідників.

Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо.

На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості про реалізатора і вміст нітратів.

Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння цими плодами:

- У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними.

- Зверніть увагу на умови реалізації. Дуже часто торгівля здійснюється на вулиці вздовж доріг, де плоди зберігаються прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі дині та кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість токсичних речовин.

- Не купуйте розрізані навпіл кавуни. Цим ви наражаєте себе на небезпеку бактеріального отруєння. Якщо розрізані кавуни накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця утворюється парниковий ефект під плівкою, внаслідок чого рівень нітратів різко підвищується.

- Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів.

- Перед споживанням баштанних їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою.

- Коли вживаєте кавун і диню, залишайте декілька сантиметрів до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.

- Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

Вибираючи кавун, варто звернути увагу на деякі моменти: він не повинен бути занадто великим; хвостик має бути сухим; шкірка у стиглого кавуна тверда; після того, як кавун увібрав у себе все корисне, він перестає виробляти пігмент, тому від лежання на боці можуть з’явитися світлі плями -це добра ознака.

Тож врахуйте наші рекомендації і не поспішайте ласувати ранніми динями й кавунами, щоб не піддавати ризику своє здоров’я.

 

pesticidi-2018.pdf [180,41 Kb] (завантажувань: 1)

 

ranni_ovochi.pdf [165,36 Kb] (завантажувань: 1)

 

Добровеличківський районний відділ Головного управління держпродспоживслужби в кіровоградській області звертається до населення міста Добровеличківського району і повідомляє, що споживання дикорослих грибів загрожує здоров'я і життю людей, і особливо небезпечне для дітей. Однак легковажність  громадян до стану свого здоров'я підтверджують оперативні дані: у липні поточного року дикорослими грибами в місті Кіровограді отруїлись троє чоловік, в тому числі двоє з однієї сім’ї.

Більшість отруєнь спричинені, як правило, вживанням пластинчатих отруйних грибів (найчастіше - бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), що помилково сприймаються за їстивні, та умовно-їстивних грибів. Переважно отруєння бувають випадковими й здебільшого мають "сімейний" або "товаристський" характер, здебільшого потерпілі впевнені, що вживали їстивні гриби. Бувають випадки отруєнь і їстивними грибами, що є підставою вважати причинами місце збирання грибів, вік грибів тощо..

Симптоми захворювання розвиваються в діапазоні: від 30-ти хвилин - до 24-х годин. Отруєння грибами протікають набагато важче, перебіг захворювання ускладнює вживання алкогольних напоїв. Найчастіше у такому стані відбувається загострення одночасно декількох хронічних захворювань. Основною причиною смертних випадків є здебільшого пізнє звертання за медичною допомогою у медичні заклади.

Незважаючи на постійні профілактичні заходи, проблема отруєння дикорослими грибами залишається.

 

Вживання дикорослих грибів небезпечно для здоров'я і може призвести до летальних наслідків! Бережіть найцінніше - своє здоров'я і життя!

Нинішню спеку синоптики вже назвали африканською. На жаль, їх прогнози на найближчий час не тішать хоча б незначним зниженням температури повітря. Навпаки, сонце пектиме ще немилосердніше.

Висока температура повітря – серйозне навантаження для організму людини, насамперед у фізичному відношенні. Перегрівання загрожує тепловим і сонячним ударом, зневодненням, загостренням хронічних захворювань.

Як же рятуватися від спеки?

Що пити і їсти. Як зазначалося вище, у спеку існує високий ризик зневоднення. Тому важливо стежити за своїм питним режимом. Слід орієнтуватися на потреби свого організму. Ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з незнайомих джерел водопостачання.

Найкращим напоєм для поповнення запасів рідини є чиста прохолодна вода. Добре втамовують спрагу зелений чай, компоти, морси. Солодкі газовані напої в таку погоду вам не допоможуть.

Відмовтеся від алкоголю у спеку – він створює додаткове навантаження на серце. Пиво і напої, що містять кофеїн, сприяють зневодненню.

Намагайтеся зменшити вживання солі, солоних продуктів, консервів, прянощів, смаженої їжі, м’яса і жирів, борошняних і солодких страв. Віддавайте перевагу овочам і фруктам. Їжте невеликими порціями і частіше, страви не повинні бути гарячими.

Дотримуйтеся вимог до зберігання продуктів. У спеку продукти харчування швидше псуються. Тому вживайте лише свіжі продукти і страви. Перш, ніж придбати харчі, звертайте увагу на дотримання вимог до їх зберігання. Не вживайте продукти з терміном реалізації, що минув. Вдома для зберігання продуктів максимально використовуйте холодильник.

Водні процедури. Спекотної днини люди все частіше думають про те, щоб охолодитися під душем, у річці. Що стосується купання у водоймі, то тут застороги такі: не купатися у місцях невідомих, з непроточною водою, а також у тих, куди водять на водопій худобу (через ймовірність захворіти на лептоспіроз або інші інфекційні захворювання).

Що стосується душу, то температура води з крана має бути прохолодною, але приємною.

Як рятуватися від спеки вдома і на роботі. Якщо вдома чи в робочому кабінеті маєте кондиціонер, спека вам не страшна. Але, прийшовши розпашілим з вулиці, не стійте довго під кондиціонером, щоб остудитися – так можна підхопити застуду. Якщо кондиціонера немає, забезпечте циркуляцію повітря в приміщенні за допомогою вентилятора.

Ввечері та вночі залишайте вікна або кватирки відкритими, а вдень – зачиненими і заштореними. Бажано, щоб внутрішні двері в будинку чи квартирі були відкриті – так повітря буде циркулювати з кімнати в кімнату. Частіше робіть вологе прибирання.

Що вдягати. У спекотну погоду на вас має бути якомога менше одягу. Віддавайте перевагу легкому вбранню з бавовни. Бажано, щоб воно було світлих тонів і мало вільний крій. Такий одяг вбирає вологу, не прилипає до тіла, якщо ви спітніли, пропускає повітря. Нижня білизна теж не має бути тісною або містити синтетику.

Виходячи на вулицю, надягайте на голову панаму, капелюх або хустку. Чудовий варіант взуття в спеку – в’єтнамки або сандалі на низькій підошві. Інше взуття теж повинне бути вільним, оскільки в спеку ноги набрякають.

На вулиці носіть сонцезахисні окуляри.

Ще деякі поради:

- Знаходячись на вулиці, більше перебувайте в тіні.

- Частіше обприскуйте простір навколо вас холодною водою з пульверизатора.

- Коли дуже спекотно, покладіть на плечі мокру хустку.

- Частіше вмивайтеся чи обмивайтеся прохолодною водою.

 

Управління Держпродспоживслужби в

Добровеличківському районі