Навігація
|
Календар
« Квітень 2021 » | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією сайту
Корисні посилання
Для збільшення розміру
шрифту натисніть на
клавіатурі одночасно
"Ctrl" і "+"
Опитування
Корисні посилання
За весь період проведення антирабічної кампанії з використанням авіаційного транспорту, яка розпочалася 11 жовтня 2019 року, над лісовими та польовими угіддями площею 19285км² розповсюджено 482139 принад з вакциною «Орісвак» виробництва ТОВ «Укрветпромпостач». Розповсюдження вакцин проводили шляхом розкидання принад з використанням трьох літаків АН-2. Такий метод є найекономічнішим.
Всеукраїнська кампанія з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу з використанням авіації пройшла в Кіровоградській області вдруге. Завдяки минулорічному проведенню імунізації цього року кількість випадків захворювання тварин на сказ зменшилася втричі в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року. Робота над забезпеченням епізоотичного благополуччя області щодо захворюваності на сказ триває та знаходиться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.
- Розділ: Управління агропромислового розвитку / Держпродспоживслужба
- Переглядів: 148
- Розділ: Управління агропромислового розвитку / Держпродспоживслужба
- Переглядів: 142
- Розділ: Управління агропромислового розвитку / Держпродспоживслужба
- Переглядів: 156
Щорічно в Україні реєструються випадки захворювання на ботулізм. Минулого року було зареєстровано 81 випадок, внаслідок чого постраждали 92 особи, 7 з яких померли. У 2017 році випадків захворювання було 89, постраждали 103 особи, із них 8 померли.
Станом на 1 червня поточного року в Україні вже зареєстровано 40 випадків захворювання на ботулізм з 46 постраждалими. Для трьох осіб хвороба закінчилася смертю. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, пов’язаних із вживанням рибної продукції (21 випадок).
Не оминула сумна статистика й Кіровоградську область. У 2018 році було зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм з 4 потерпілими, один хворий помер (36-річний житель с. Червона Поляна Маловисківського району). В 2017 році в області зафіксували 6 випадків захворювання, постраждали 7 осіб, одна людина померла (68-річна жителька с. Глодоси Новоукраїнського району).
Найхарактернішими для області є так званий рибний і м’ясний ботулізм, адже більшість випадків захворювання пов’язана з вживанням солоної, в’яленої або копченої риби, м’ясних паштетів і тушонки, виготовлених у домашніх умовах або придбаних у місцях стихійної торгівлі. Однак інколи причиною захворювання стають домашні овочеві консерви.
З настанням літнього сезону населення споживає більше сушеної або в’яленої риби, в тому виготовленої в домашніх умовах, виловленої у річках та водоймах. Та не завжди перед виготовленням рибу вичищають від кишківника та нутрощів. Тож причиною ботулізму може стати мікроб, який знаходиться у кішківнику риби.
Збудник ботулізму дуже розповсюджений у природному середовищі. Він знаходиться в землі, у тому числі в мулі на дні прісних водойм. Риба, яка харчується водорослями, може проковтнути спори збудника. Далі відбувається зараження та розвиток в рибі збудника ботулізму, який у процесі своєї життєдіяльності виробляє ботулотоксин. Саме ботулотоксин стає причиною отруєння людини.
Довідково. Ботулізм - це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Збудник ботулізму - Clostridium botulinum - широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування - м'ясо, риба, рідше - овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах, особливо невипотрошеної риби. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує: не варто купувати копчену, в’ялену рибу, консервовані продукти, що виготовлені у домашніх умовах або реалізуються в місцях стихійної торгівлі. При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.
- Розділ: Управління агропромислового розвитку / Держпродспоживслужба
- Переглядів: 202
- Розділ: Управління агропромислового розвитку / Держпродспоживслужба
- Переглядів: 210
У зв’язку з необхідністю обов’язкового впровадження системи НАССР при виробництві та обігу харчової продукції, в т.ч. і на малих потужностях, передбаченої Законом України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", а також враховуючи численні звернення суб’єктів господарювання з цього приводу,Головним управлінням Держпродспоживслужби в Кіровоградській області спільно з громадською спілкою "Асоціація з інтеграції HACCP" 29 травня 2019 року в Кіровоградській обласній філармонії проводиться всеукраїнський форум "Євроінтеграційні зміни в українському харчовому законодавстві. Особливості впровадження системи HACCP".
Участь у заході є повністю безкоштовною!
Для участі у семінарі необхідно зареєструватись в термін до 24.05.2019.
Зареєструватися можна на сайті громадської спілки "Асоціація з інтеграції HACCP", або на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області (в розділі "Анонси"), або відправивши свої контактні дані (ПІБ, посада, найменування юридичної особи, телефон) на електронну пошту: уsv5959@ukr.net чи dpss.kr.vbhp@ukr.net .
Телефон для довідок: (0522)247725.
Довідково: За невиконання визначеного законодавством обов’язку щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) оператори ринку несуть відповідальність у вигляді накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (125190 грн.), на фізичних осіб-підприємців – у розмірі 15 мінімальних заробітних плат (62595).
При цьому слід враховувати, що з 20 вересня 2019 рокувпровадження системи НАССР обов’язкове і для на малих потужностей, в т.ч. і для постачальників та перевізників харчових продуктів, і для закладів громадського харчування та харчоблоків дошкільних та освітніх закладів.
- Розділ: Управління агропромислового розвитку / Держпродспоживслужба
- Переглядів: 187
- Розділ: Управління агропромислового розвитку / Держпродспоживслужба
- Переглядів: 196
- Розділ: Управління агропромислового розвитку / Держпродспоживслужба
- Переглядів: 184
- Розділ: Управління агропромислового розвитку / Держпродспоживслужба
- Переглядів: 212
- Розділ: Управління агропромислового розвитку / Держпродспоживслужба
- Переглядів: 198
