Навігація

Календар
«    Вересень 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією сайту

Корисні посилання
Безвіз
Безвіз
Я маю право
Безвіз
Держспоживслужба
Гаряча лінія земельний
75 Кіровоградська область
Земля учасникам АТО
Енергозбереження
Центр допомоги учасникам АТО
Корупція
Тарифна децентралізація
Маєте проблеми зору?
Для збільшення розміру
шрифту натисніть на
клавіатурі одночасно
"Ctrl" і "+"

Опитування
Відповідь, отримана на Ваше звернення до адміністрації Добровеличківського району оброблена:

Корисні посилання

Аномальна спека  в серпні призвела до швидких темпів накопичення суми ефективних температур, що зумовило прискорений розвиток гусениць американського білого метелика (АБМ).

На даний час шкідник знаходиться в стадії гусениці третього-п’ятого віку другого покоління.

Докладніше...>>>

У супермаркетах і на ринках області вже з’явилися перші дині та кавуни. Безперечно, плоди баштанних культур дуже смачні та корисні для здоров’я, адже містять вітаміни А, С, В1, В3, РР, солі магнію, калію, марганцю, нікелю, заліза. Проте користь організму принесуть лише стиглі плоди, що споживаються у період їх повного дозрівання - кінець серпня - початок вересня.

Держпродспоживслужба застерігає, що вживання ранніх баштанних культур може призвести до серйозних отруєнь. Виникнути вони можуть внаслідок перевищення максимальних рівнів нітратів у кавунах (норма 60,0 мг/кг), динях (норма 90,0 мг/кг), а також перевищення максимально допустимих рівнів вмісту залишкових кількостей пестицидів, які використовуються для прискорення дозрівання та захисту від шкідників.

Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо.

На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості про реалізатора і вміст нітратів.

Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння цими плодами:

- У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними.

- Зверніть увагу на умови реалізації. Дуже часто торгівля здійснюється на вулиці вздовж доріг, де плоди зберігаються прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі дині та кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість токсичних речовин.

- Не купуйте розрізані навпіл кавуни. Цим ви наражаєте себе на небезпеку бактеріального отруєння. Якщо розрізані кавуни накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця утворюється парниковий ефект під плівкою, внаслідок чого рівень нітратів різко підвищується.

- Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів.

- Перед споживанням баштанних їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою.

- Коли вживаєте кавун і диню, залишайте декілька сантиметрів до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.

- Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

Вибираючи кавун, варто звернути увагу на деякі моменти: він не повинен бути занадто великим; хвостик має бути сухим; шкірка у стиглого кавуна тверда; після того, як кавун увібрав у себе все корисне, він перестає виробляти пігмент, тому від лежання на боці можуть з’явитися світлі плями -це добра ознака.

Тож врахуйте наші рекомендації і не поспішайте ласувати ранніми динями й кавунами, щоб не піддавати ризику своє здоров’я.

 

Шановні сільськогосподарські товаровиробники Добровеличківського району  фітосанітарні норми різних країн імпортерів розміщені на офіційному веб-сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. З вищезазначеною інформацією можна ознайомитись перейшовши  за посиланням.

 

http://consumer.gov.ua/ContentPages/Fitosanitarni_Vimogi_Krain/89/

 

pesticidi-2018.pdf [180,41 Kb] (завантажувань: 1)

 

ranni_ovochi.pdf [165,36 Kb] (завантажувань: 1)