Навігація

Календар
«    Грудень 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією сайту

Корисні посилання
Безвіз
Sydtcn
Sydtcn
Безвіз
Я маю право
Безвіз
Держспоживслужба
Гаряча лінія земельний
75 Кіровоградська область
Земля учасникам АТО
Енергозбереження
Центр допомоги учасникам АТО
Корупція
Тарифна децентралізація
Маєте проблеми зору?
Для збільшення розміру
шрифту натисніть на
клавіатурі одночасно
"Ctrl" і "+"

Опитування
Відповідь, отримана на Ваше звернення до адміністрації Добровеличківського району оброблена:

Корисні посилання

За весь період проведення антирабічної кампанії з використанням авіаційного транспорту, яка розпочалася 11 жовтня 2019 року, над лісовими та польовими угіддями площею 19285км² розповсюджено 482139 принад з вакциною «Орісвак» виробництва ТОВ «Укрветпромпостач». Розповсюдження вакцин проводили шляхом розкидання принад з використанням трьох літаків АН-2. Такий метод є найекономічнішим.

Всеукраїнська кампанія з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу з використанням авіації пройшла в Кіровоградській області вдруге. Завдяки минулорічному проведенню імунізації цього року кількість випадків захворювання тварин на сказ зменшилася втричі в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року. Робота над забезпеченням епізоотичного благополуччя області щодо захворюваності на сказ триває та знаходиться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Щорічно в Україні реєструються випадки захворювання на ботулізм. Минулого року було зареєстровано 81 випадок, внаслідок чого постраждали 92 особи, 7 з яких померли. У 2017 році випадків захворювання було 89, постраждали 103 особи, із них 8 померли.

Станом на 1 червня поточного року в Україні вже зареєстровано 40 випадків захворювання на ботулізм з 46 постраждалими. Для трьох осіб хвороба закінчилася смертю. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, пов’язаних із вживанням рибної продукції (21 випадок).

Не оминула сумна статистика й Кіровоградську область. У 2018 році було зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм з 4 потерпілими, один хворий помер (36-річний житель с. Червона Поляна Маловисківського району). В 2017 році в області зафіксували 6 випадків захворювання, постраждали 7 осіб, одна людина померла (68-річна жителька с. Глодоси Новоукраїнського району).

Найхарактернішими для області є так званий рибний і м’ясний ботулізм, адже більшість випадків захворювання пов’язана з вживанням солоної, в’яленої або копченої риби, м’ясних паштетів і тушонки, виготовлених у домашніх умовах або придбаних у місцях стихійної торгівлі. Однак інколи причиною захворювання стають домашні овочеві консерви. 

З настанням літнього сезону населення споживає більше сушеної або в’яленої риби, в тому виготовленої в домашніх умовах, виловленої у річках та водоймах. Та не завжди перед виготовленням рибу вичищають від кишківника та нутрощів. Тож причиною ботулізму може стати мікроб, який знаходиться у кішківнику риби.

Збудник ботулізму дуже розповсюджений у природному середовищі. Він знаходиться в землі, у тому числі в мулі на дні прісних водойм. Риба, яка харчується водорослями, може проковтнути спори збудника. Далі відбувається зараження та розвиток в рибі збудника ботулізму, який у процесі своєї життєдіяльності виробляє ботулотоксин. Саме ботулотоксин стає причиною отруєння людини.

Довідково. Ботулізм - це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Збудник ботулізму - Clostridium botulinum - широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування - м'ясо, риба, рідше - овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах, особливо невипотрошеної риби. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує: не варто купувати копчену, в’ялену рибу, консервовані продукти, що виготовлені у домашніх умовах або реалізуються в місцях стихійної торгівлі. При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.

У зв’язку з необхідністю обов’язкового  впровадження системи НАССР при виробництві та обігу харчової продукції, в т.ч. і на малих потужностях, передбаченої Законом України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", а також враховуючи численні звернення суб’єктів господарювання з цього приводу,Головним управлінням Держпродспоживслужби в Кіровоградській області спільно з громадською спілкою "Асоціація з інтеграції HACCP" 29 травня 2019 року в Кіровоградській обласній філармонії проводиться всеукраїнський форум "Євроінтеграційні зміни в українському харчовому законодавстві. Особливості впровадження системи HACCP".

 

Участь у заході є повністю безкоштовною!

Для участі у семінарі необхідно зареєструватись в термін до 24.05.2019.

Зареєструватися можна на сайті  громадської спілки "Асоціація з інтеграції HACCP", або на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області (в розділі "Анонси"), або відправивши свої контактні дані (ПІБ, посада, найменування юридичної особи, телефон) на електронну пошту: уsv5959@ukr.net чи dpss.kr.vbhp@ukr.net .

 

Телефон для довідок: (0522)247725.

Довідково: За невиконання визначеного законодавством обов’язку щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) оператори ринку несуть відповідальність у вигляді накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (125190 грн.), на фізичних осіб-підприємців – у розмірі 15 мінімальних заробітних плат (62595).

При цьому слід враховувати, що з 20 вересня 2019 рокувпровадження системи НАССР обов’язкове і для на малих потужностей, в т.ч. і для постачальників та перевізників харчових продуктів, і для закладів громадського харчування та харчоблоків дошкільних та освітніх закладів.